Siapa Pengasas YouTube. Sunggah Tak Disangka!

0

Pernahkah anda tertanya siapa pengasas YouTube yang menjadi kegilaan orang ramai sekarang ni buat duit dengan video?

Dalam artikel kali ini saya akan kongsikan kepada anda siapakah pengasas YouTube sebenarnya.

Tahukah anda sebenarnya YouTube ni telah dicipta oleh tiga orang pemuda bernama Chad Hurley, Steve Chen dan Jawed Karim. Ketiga-tiga mereka ni pada masa tu adalah pekerja PayPal iaitu sebuah syarikat yang menerima pembayaran secara online.

siapa pengasas youtube

Sejarahnya kenapa tercetusnya idea nak bina YouTube ni disebabkan mereka sendiri hadapi masalah di mana mereka tidak ada tempat untuk menyimpan video mereka sendiri.

Siapa Pengasas YouTube?

Berikut adalah pengasas YouTube.

#1. Chad Hurley

pengasas youtube

Chad Meredith Hurley (lahir 24 Januari 1977) ialah seorang mogul media Amerika, pengasas bersama dan bekas CEO laman web perkongsian video YouTube dan MixBit. Pada Jun 2006, beliau telah dipilih sebagai senarai ke-28 dalam senarai “50 People Who Matter Now” Business 2.0. Pada Oktober 2006, beliau dan Steve Chen menjual YouTube untuk $ 1.65 bilion kepada Google. Hurley bekerja di bahagian PayPal eBay-salah satu tugasnya ialah mereka bentuk logo PayPal yang asa sebelum memulakan YouTube bersama rakan-rakan PayPal Steve Chen dan Jawed Karim. Hurley bertanggungjawab terutamanya untuk aspek penandaan dan perkongsian video YouTube.

#2. Steve Chen

pengasas youtube

Steven Shih Chen (Cina tradisional: 陳士駿; Cina ringkas: 陈士骏; pinyin: Chén Shìjùn; lahir 18 Ogos 1978) ialah seorang usahawan Internet Amerika yang merupakan salah seorang pengasas bersama dan ketua pegawai teknologi terdahulu laman web perkongsian video YouTube. Selepas mendirikan syarikat AVOS Systems, Inc. dan membina aplikasi perkongsian video MixBit, beliau menyertai Google Ventures pada tahun 2014.

#3. Jawed Karim

pengasas youtube

Jawed Karim (lahir 28 Oktober 1979) ialah seorang usahawan internet Jerman dan Amerika dan pengasas bersama YouTube. Beliau ialah orang pertama yang memuat naik video ke laman web ini. Video perdana yang bertajuk Me at the zoo ini telah ditonton lebih dari 72 juta kali pada Julai 2019. Semasa tempoh Karim bekerja di PayPal, di mana beliau bertemu rakan kongsi pengasas YouTube Steven Chen dan Chad Hurley, beliau telah merangka banyak komponen teras termasuk sistem anti-penipuan internet masa sebenar.

Kesimpulan

Jadi, itulah tiga orang pemuda yang telah mencipta YouTube sehingga menjadi pelbagai tujuan pada masa kini. Sekarang sudah terjawab persoalan anda siapa pengasas YouTube sebenarnya.

Penafian: Mungkin ada segelintir gambar, artikel ataupun video yang ada di blog ini adalah bukan hak kepunyaan sendiri. Namun, saya akan berikan kredit kepada yang berhak. Jika masih timbul masalah mengenai perkara ini, anda boleh menghubungi saya disini. Semua artikel yang diterbitkan di sini adalah berdasarkan pengalaman dan juga kemahiran saya sendiri.

Jangan lupa untuk Follow saya di YouTube, Facebook, Instagram dan Twitter.

Share.

About Author

Seorang yang pemurah dengan senyuman dan tidak suka dengan manusia yang sombong. Selain itu saya juga suka menulis blog dan berkongsi ilmu atau idea kepada orang lain. Subscribe channel YouTube saya "Blog Faiz"

Leave A Reply